Entrevista a Rosa Jové, cuinera de L’Olivera

La Rosa i el Pere són els cuiners de L'Olivera, aquesta és ja la seva segona estrella Michelin!

La Rosa i el Pere són els cuiners de L’Olivera, aquesta és ja la seva segona estrella Michelin!

La Rosa Jové és la cuinera oficial de l’Olivera, a Vallbona de les Monges. Va néixer en aquest mateix municipi l’any 1951. Té realitzats els estudis de primària fins als catorze anys. Quan va acabar els estudis, la seva primera feina fou treballar en un petit taller de confecció que es va muntar al poble de Vallbona. Després d’uns quants anys de treballar al taller l’hi van oferir una feina a fora del poble i va estar uns quants anys fora de Vallbona. Durant el temps que va ser fora del poble va conèixer el seu marit i van néixer els seus dos fills, així que quan els seus dos fills encara eren molt petits i per circumstàncies familiars, van tornar a Vallbona de les Monges. La Rosa va començar a treballar a l’Olivera al cap d’un temps de tornar al poble, primer com a cuidadora i ara, des de fa uns quants anys, com a cuinera.

Quan eres jove, aquí al poble de Vallbona, ja pretenies ser cuinera o feies d’altres tasques vinculades a la teva família?

No tenia res clar del que volia fer, quan era jove! D’altra banda, amb la familia, vinculada amb la família, tampoc no vaig treballar en res clar. El meu pare era ferrer i jo no estava massa per la feina. Jo no hi podia fer res en aquesta feina, era una feina d’homes. Jo no podia anar a ajudar en les tasques del camp perquè nosaltres tampoc no érem pagesos.

Què recordes de la vida al poble, de quan eres petita? Enyores alguns aspectes de la vida d’abans?

Recordo molta més gent, al poble. Recordo l’escola, que hi havia una escola de nens i una de nenes al poble. Recordo la Festa Major… I bé, la vida al poble que era molt bonica. Amb les meves amigues jugàvem a voltar per la muntanya i per aquí els voltants del poble, amb bicicleta. Era una vida molt a l’aire lliure, molt pel carrer… Enyoro la vida d’abans… Si ara pogués m’agradaria tornar un parell de dies a tal com estàvem abans: que hi hagués tota la gent, tornar a reviure la Festa Major, el ball de tarda i el ball de nit… M’agradaria i enyoro tornar a veure totes les cases obertes i amb gent. Per exemple, quan tornaven els pagesos del tros, se sentia el soroll dels carros i les mules, i es creava un aire molt bonic, una cosa que ara es troba a faltar.

Quants anys fa que treballes a l’Olivera? Estàs contenta de la teva feina aquí?

Exactament no ho sé, fa molts anys, bastants anys que hi treballo. Estic molt contenta, d’altra banda, de la meva feina aquí. Amb la feina m’hi trobo molt bé.

Quins elements creus que s’haurien de millorar del funcionament global del nostre centre?

Jo crec que funciona bé. Podria funcionar millor si hi hagués més confiança i tolerància entre els companys. Però en general trobo que està bé i funciona bé.

Consideres que la teva feina a la cuina és primordial per al bon funcionament de l’Olivera?

Sí, perquè si la gent estan ben alimentats i s’aconsegueix que hi hagi bon ambient a l’hora del dinar, penso que la gent tornen a la feina més contents i més animats.

Tries tu els menús?

Tenim un menú equilibrat elaborat per una dietista i procuro seguir sempre el menú, sempre i quan sempre pot haver-hi canvis.

Amb quin criteri ho fas?

Normalment seguim el menú que elabora la dietista però sovint hi ha extres que demanen els nois i els introduïm encara que no toqui per la pauta.

Els productes i condiments per cuinar també els demanes tu a les empreses distribuidores?

Sí. A alguns distribuïdors els truco jo o truquen directament ells.

T’agrada tenir tracte directe amb les persones discapacitades de l’Olivera?

Sí, molt. De totes maneres, algunes persones, des de fora, quan no coneixen el nostre petit món, poden arribar a pensar que és una tasca molt dura en aquest sentit, però jo ho trobo molt enriquidor, i si aquestes persones pensen això és que no ho coneixen.

Has pensat alguna vegada canviar de feina i marxar a treballar a un altre centre? Què és el que valores més de la teva feina a l’Olivera?

No, no he pensat mai deixar l’Olivera. El que valoro més de la meva feina aquí és el tracte amb els nois.

Finalment…

Et fixes en els canvis de temps a Vallbona i en general a les Valls del Riu Corb? Des de quan, i com?

Sí que m’hi fixo, però no li dono importància perquè és una cosa natural des de sempre. Més o menys sé que farà calor a l’estiu, que farà fred a l’hivern i que plourà quan toca, penso, i ja està.

Creus en el canvi climàtic?

Crec que alguna cosa passa, vull dir… Per exemple, penso que abans tots els hiverns nevava i a l’estiu feia la calor normal, la que havia de fer, però ara, a l’hivern fa menys fred i a l’estiu fa més calor. Per tant, penso que alguna cosa està canviant.

Entrevista realitzada per Jordi Sempere Roig, voluntari de la Cooperativa l’Olivera, entre el dijous 17 i el divendres 18 d’octubre  de 2013 i el dilluns 2 de desembre de 2013 a Vallbona de les Monges, Catalunya.

Un pensament a “Entrevista a Rosa Jové, cuinera de L’Olivera

  1. Montse Ollé

    Diuen que la cuina és el cor de la casa, a l’Olivera és així!
    La Rosa alimenta tant amb la seva bona i atenta cuina, com amb el seu bon humor.
    Saber quants serem a dinar, parar taula i seure tots junts esdevé un petit plaer quotidià… i en tot això la Rosa hi té mooooooolt a veure!!!

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>