EL GUST DE BARCELONA
Pagesia, memòria i patrimoni agroalimentari

La pagesia es resisteix a desaparèixer a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Del delta del Llobregat a les valls maresmenques, de Collserola a les planes del Vallès, la pagesia malda per sobreviure entre nusos viaris, polígons industrials i una pressió urbanística asfixiant que pràcticament han erradicat el llegat agrícola de la capital catalana. Malgrat tot, uns pocs projectes agroramaders hi sobreviuen, mantenint viva una cultura rural que ha construït gran part de la nostra identitat durant segles. Des de L’Olivera – Can Calopa creiem que reivindicant la seva tasca i preservant-ne el seu llegat avancem col·lectivament cap a la sostenibilitat alimentària. Amb aquest objectiu, obrim de nou les portes de la nostra masia per acollir la segona edició dels Diàlegs a l’Era de Can Calopa.

Juntament amb l’Espai de Consum Responsable i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, impulsem una nova sessió de taules rodones per abordar qüestions que ens interpel·len en els àmbits social, econòmic, ecològic i climàtic. Escoltarem la veu de productors, acadèmics, divulgadors, cuiners i investigadors, i debatrem sobre com l’agricultura periurbana, la recuperació de varietats antigues, la preservació del mosaic agroforestal, l’aposta per un consum responsable, la divulgació del patrimoni agroalimentari i l’educació defineixen, ja avui, el futur de la cultura alimentària a l’àrea de Barcelona.

Des de L’Olivera – Can Calopa manifestem així el nostre compromís per convertir-nos en una veu activa i de referència a Barcelona i la seva àrea metropolitana en els àmbits de l’agroecologia, la viticultura, el compromís social i l’oci enoturístic, així com la conservació i la divulgació del patrimoni mediambiental. Perquè volem que tothom -de veïns a agents socials, de polítics a empresaris, de productors a dinamitzadors culturals, d’acadèmics a institucions– la ciutat, en definitiva, senti i faci seu el nostre projecte.

Benvinguts a Can Calopa. Obrim el debat.

El tomàquet Mandó i l’horta oblidada

Varietats locals, horts urbans i pagesia a Collserola

21 juliol 2022 / 18:30h 

Barcelona i el vi

Vinyes, història i viticultura periurbana

15 setembre 2022 / 18:30h

El sabor del paisatge

Oliveres recuperades, cuina i sabors ancestrals 

13 octubre 2022 / 18:30h