El tomàquet Mandó i l’horta oblidada

Varietats locals, horts urbans i pagesia a Collserola

21 juliol 2022 / 18:30h

icones-15

En poc més de mig segle, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha perdut la meitat de la seva superfície útil agrícola, reduïnt la seva activitat agrària, la ramaderia i la silvicultura a la pràctica extinció. Malgrat tot, uns pocs productors es resisteixen a desaparèixer i tiren endavant projectes que preserven el nostre llegat agrícola i, alhora, reivindiquen al patrimoni agroalimentari. La recuperació de varietats autòctones com el tomàquet Mandó de Collserola, la creació d’horts urbans, la proliferació de cooperatives de consum responsable i la tasca ingent d’associacions com Collserola Pagesa demostren que la pagesia de la gran conurbació Barcelonina encara hi té moltes coses a dir. Els escoltem?

Ada Parellada

@adaparellada

El compromís i la coherència defineixen la trajectòria d’una de les cuineres més reconegudes del panorama culinari barceloní. Ja sigui des dels fogons del restaurant Semproniana, des dels mitjans de comunicació o des de l’activisme social, aquesta cuinera filla d’una nissaga de restauradors de prestigi sempre s’ha caracteritzat per defensar la cuina honesta i sense artificis. Aquest 2022 ha publicat conjuntament amb Marina Montenegro el  llibre Receptes al rescat (La Galera), sobre ecologisme i malbaratament alimentari. 

Nacho Peres

@ferrersustainability

Nacho Peres és el responsable d’horticultura de Green for Good, un projecte d’horticultura social de la Fundació Ferrer Sustainability destinat a l’elaboració d’aliments i plats preparats per a menjadors socials i entitats del tercer sector. Alhora, promou la integració de persones en situació de vulnerabilitat.

Alfred March

@la_rural_de_collserola

L’agricultura com a motor de transformació social és la missió que persegueix La Rural, una cooperativa dedicada a la producció d’hortalisses i verdures ecològiques a Collserola. Des de La Rural també gestionen la finca municipal de Can Ferriol, a Sant Feliu de Llobregat on impulsen una iniciativa d’habitatge cooperatiu. L’Alfred March n’és un dels fundadors i, alhora, presideix l’Associació Collserola Pagesa, que reivindica i promou la tasca que duen a terme els darrers pagesos i ramaders de la Serra.   

vinyes trobades_negre_8285

Amb la degustació de VINYES TROBADES

La viticultura ancestral feta ampolla. Intens i llaminer, perfecte per assaborir amb calma, glop a glop. Un vi que ens parla del passat per esbossar-nos el futur. Amb gust de compromís i territori.