El sabor del paisatge

Oliveres recuperades, cuina i sabors ancestrals

ILU-12

13 octubre 2022 / 18:30h

Becaruda, Vera, Corbella, Argudell, Palomar… Hi ha molta i interessant vida més enllà de l’Arbequina. A remolc de l’esclat del sector del vi, projectes d’arreu del país estan recuperant varietats d’olives antiquíssimes per fer-ne olis verge extra de moltíssima qualitat. No només amplien el ventall de sabors dels olis catalans sinó que ajuden a recuperar patrimoni en zones on el cultiu de l’olivera havia estat predominant i vivia pràcticament en l’oblit. La modernització del sector, la visió ambiciosa de nous productors i la complicitat de cuiners de renom situen l’oli català en un moment d’efervescència com mai abans. 

Artur Martínez

@artur_martinez

Destacar entre el panorama culinari de Barcelona no és gens fàcil i Artur Martínez ho ha aconseguit. Ja amb el seu restaurant Capritx, a Terrassa, el xef vallesà va fer-se un nom, però ha estat des de l’obertura del restaurant Aürt quan la seva proposta refinada i saborosa s’ha convertit en una de les més originals de la capital catalana. Membre d’Slow Food, la cuina de l’Artur Martínez sempre ha destacat per la sublimació dels sabors purs i l’ús dels productes senzills i del territori. A més, a contribuït a la recuperació de l’oli de varietat Becaruda, L’Oblit.  

Àngels Calvo

Si algú coneix de primera mà la qualitat dels olis d’oliva catalans aquesta és l’Àngels Calvo. No només perquè n’és una tastadora experta sinó perquè també és la directora del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. A més, forma part del grup d’experts en l’anàlisi sensorial del Consell Oleícola Internacional i  participa com a membre del jurat de nombrosos concursos internacionals d’oli.

Eudald Planella

@_elviolinista

No tenir una família vinculada a la pagesia no ha estat un obstacle perquè el jove Eudald Planella hagi tirat endavant el seu propi projecte agrari. La passió per la feina al tros i les oliveres el van portar a agafar el relleu dels germans Ortiz i fer-se càrrec de la finca de Mas Marquet, a Piera (l’Anoia). Allà, mena les oliveres i la vinya per elaborar un oli excel·lent amb les varietats Vera del Montserratí i Arbequina, i uns vins singulars a tenir en compte. 

Arraona blanc 2016

Amb la degustació d’ARRAONA BLANC

Nascut a les darreres vinyes de Sabadell, aquest vi representa la salvaguarda del patrimoni vitivinícola de la ciutat vallesana. Un vi intens i aromàtic, ideal per fer reviure la memòria.