Activisme, pagesia i comunitat

Consum responsable, cooperativisme i compromís social

13 de juliol de 2023 / 18:45h

ILU-13

En una societat cada cop més allunyada del sector primari, interessar-se per l’origen dels aliments és el primer pas cap a un consum responsable. Entendre el rerefons de la producció agroalimentària, consumir productes locals, aprendre a cultivar-los, relacionar la pagesia amb la gestió forestal o valorar i defensar la biodiversitat són només algunes de les arestes del sistema alimentari que predomina avui en dia.

Combatre’l i oferir alternatives de producció i consum, de col·laboració, integració i organització veïnal és, precisament, l’objectiu de moltes iniciatives i projectes sorgits a l’àrea metropolitana de Barcelona. Donar-los veu és avançar cap a una societat més compromesa i justa on el consum agroalimentari esdevé una arma política a tenir en compte.  

Keras Buti
@kerasbuti

Keras Buti vol dir “fem coses” en romanó i és també el nom d’una associació i espai comunitari que impulsa processos i pràctiques d’organització col·lectiva entorn de sabers i fers vinculats al Poble Gitano. Alhora, també és una botiga agroecològica i cooperativa de consum que treballa en favor de la sobirania alimentària, apostant per la salut física, social i cultural dels ecosistemes.

Ruralitzem – Arnau Montserrat

@ruralitzem

Ruralitzem és una xarxa de projectes ubicats a Collserola compromesos amb la sobirania alimentària. Reivindiquen la preservació i la creació de nous espais agroecològics per avançar cap a la transició agroecològica als barris. L’Arnau Montserrat és activista a la Vall de Can Masdeu i consultor sobre agroecologia comunitària.

Can Pujades – Erik Hobbelink

@can_pujades

Can Pujades és molt més que una cooperativa de consum ecològic. Creada a Vallvidrera el 2010, les 70 famílies que la integren treballen per transformar el seu entorn social, laboral, econòmic, ecològic i de salut, mitjançant activitats, propostes, i consum de productes ecològics locals. L’Erik Hobbelink forma part del col·lectiu i alhora, com a expert en agroecologia, treballa en l’àmbit de les polítiques alimentàries, la recerca i la investigació sobre el món rural, el canvi climàtic i el sector primari. 

vinyes de barcelona_2019_adobe rgb

Amb la degustació de VINYES DE BARCELONA

Un vi que parla de la ciutat on neix. Que és història i tradició. Complex, elegant, únic, compromès i excepcional. Un vi que, com Barcelona, s’ha de viure.